Carnavalsvereniging De Borchgrave

1983-1986

1983-1986

Seizoen 1983-1984

Na bijna een jaar van voorbereiding wordt het dan toch eindelijk “meines”. Op zaterdagavond 14 januari 1984 vindt de eerste “Borchgrave”-activiteit plaats: Het PRINSEBAL.

De vereniging verzamelt zich in café Merry aan de Jan Petersstraat. Ook verzamelt zich de gelegenheidskapel, bestaande uit 11 jongeren van de fanfare, “De Borchvlaegels”. Na de laatste administratieve werkzaamheden en mededelingen, wordt koers gezet naar het gemeenschapshuis. Met Zef Jennen aan kop en Vorst Karel aan het eind wordt de eerste binnenkomst een feit. Tijdens de eerste officiële toespraak betreden ook LVB.-prins Alice (Backus), Prinses Ietje (van Velthoven) en hun Raad van 11 de bühne. Zoals in het begin gememoreerd was hun optreden mede de aanzet om te komen tot de oprichting van “De Borchgrave”. Na een dankwoord aan het adres van de LVB-carnavalisten, wordt het eerste Prinsebal geopend met de uitroeping van de eerste Prins. Uit een grote trom verschijnt Wim Frenken die als Prins Wim I de vereniging door het eerste seizoen moet loodsen. Hij doet dat met Jeanny aan zijn zijde. Het eerste seizoen voor “De Borchgrave” is begonnen. De eerste sjlager van de vereniging wordt gecomponeerd door Trees en Peter Hillen: “Kòm ‘ns nao Roostere!”

(Citaat toespraak voorzitter Van Hooy tijdens de informele afsluiting van het eerste seizoen: “Dames en heren, we mogen stellen dat we een geweldig seizoen achter de rug hebben, dat alleen is geslaagd door veel en hard werken. Willen ook in het volgend seizoen onze activiteiten slagen, zullen we met z’n allen weer flink moeten aanpakken, we zullen vaak van huis zijn, zal er veel geoefend en vergaderd moeten worden, zullen onze echtgenotes “enkele” avonden alleen thuis zijn, zal het ons natuurlijk geld en vrije tijd kosten. Dit alles weten we van te voren. En toch zijn we zo gek! Maar als we met zijn allen de zaak goed aanpakken, de dames het er mee eens zijn (anders lukt ’t toch niet!), ons onderling goed verstaan, dan zal de goede naam, die we nu in ons dorp hebben, beslist blijven!”)

Seizoen 1984-1985

De Buut wordt voorzien van een schilderwerk. De uniformjassen worden voorzien van het borstzakembleem. Het programmaboekje krijgt de naam “Borchbeukske”. Peter Heijthuyzen wordt Prins Peter I. In het tweede seizoen wordt dus direct het kanaal overgestoken, want Peter is afkomstig uit Oud-Roosteren. Hij is tevens de vertegenwoordiger van de jeugd, aangezien hij voorzitter van de plaatselijke afdeling van de KPJ. is. In Oktober 1985 overlijdt onze voorzitter Karel van Hooy.

Seizoen 1985-1986

John van Cleef neemt het voorzitter- en vorstschap op zich. Ralph Kelleners wordt uitgeroepen tot Prins Ralph I. Op verzoek van de vereniging wordt door Giel Martens en Eric van Hooy een nieuw carnavalslied gecomponeerd: “Ein echte Borchgravin” De optocht vindt weer op (een zeer koude) zondag plaats, het vriest zo hard dat de fanfare vocale muziek moet produceren, de instrumenten waren bevroren. Langs een gedeelte van de optochtroute wordt een geluidsinstallatie geplaatst. Ook nu weer wordt het carnavalsgebeuren op dinsdag¬avond afgesloten met het afsluitingsbal, verzorgt door de “Rodestra Muzikanten”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *