Carnavalsvereniging De Borchgrave

Bourgondisch carnaval

Het Bourgondisch carnavalsfeest, is de variant die in de meeste plaatsen in Noord-Brabant en Oostelijk Zeeuws-Vlaanderen traditioneel wordt gevierd. Deze vorm vindt haar oorsprong in de welvarende steden van het Hertogdom Brabant en Graafschap Vlaanderen aan het einde van de middeleeuwen. Het was oorspronkelijk een gekostumeerd eetfestijn waarbij men elkaar belachelijk maakte. Door de grote armoede die heerste in Brabant vanaf de bloeitijd van de Gouden Eeuw tot de Tweede Wereldoorlog zijn de kostuums traditioneel eenvoudig. De beroemde blauwe boerenkiel met zakdoek is hiervoor kenmerkend.

bourgondischPlaatsnamen
Het is gebruikelijk voor plaatsen met een Bourgondische carnavalstraditie (ofschoon dit ook voorkomt in enkele plaatsen met een Rijnlandse carnaval) om de naam tijdens carnaval te veranderen. Enkele voorbeelden zijn: Kielegat: Breda, Strienestad: Steenbergen, Kruikestad: Tilburg, Krabbegat: Bergen op Zoom, Lampegat: Eindhoven en Zandhazendurp: Rosmalen.

Carnavalsstichting
De hoofdlijnen van het carnavalsfeest (hoofdbal, sleuteloverdracht, optochten) zijn in handen van één stichting. De stichting kiest één prins (en gevolg) uit. Er is dus maar één prins per stad of dorp.

Motto
Veel, maar niet alle, Bourgondische carnavals hebben een officieel motto. Dit is vaak een gevleugelde uitspraak in plaatselijk dialect. In de optocht kunnen mensen zich dan naar het motto optuigen en wellicht een prijs winnen.

Kleding
Traditionele kleding bestaat uit oude kledingstukken, gordijnen, blauwe kielen en zakdoeken met allerlei accessoires. Vooral in het westen van Noord-Brabant (Omgeving Steenbergen/Bergen op Zoom/Roosendaal) en Den Bosch ziet men dit in grote getale terug.

 

Sleuteloverdracht
Bij het Bourgondische carnavals ontvangt de Prins Carnaval op de eerste dag van het Carnaval de symbolische sleutel van de stad/dorp uit handen van de burgemeester; die 3 dagen lang ‘de macht’ aan hem overdraagt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *