Carnavalsvereniging De Borchgrave

Aw Doas

Ook vóór het ontstaan van De Borchgrave werd al volop Vastelaovend gevierd in Roosteren. Natuurlijk onder regie van onze voorganger, de Sôkkereipense, opgericht in de jaren ’50. Maar zelfs in 1887 had Roosteren al een eigen carnavalsvereniging mèt Raad van 11, de Roosterder Vastaovesclub. Deze is vermeld op een verre voorganger van ons Borchbeukske, de ‘Maaslenjer’ van 21 februari 1887.

1887… Dat is erg vroeg, zeker voor een klein dorp als Roosteren. Nadat na de reformatie ook in het Zuiden onder de invloed van kerk en overheid de carnavalsviering terugliep, werd in een aantal (grote) plaatsen in Limburg, Noord-Brabant en het Duitse Rijnland in de negentiende eeuw de organisatie van carnavalsvieringen weer opgepakt. De meeste carnavalsverenigingen (in kleinere plaatsen) zijn echter pas opgericht na de Tweede Wereldoorlog. Roosteren was een uitzondering en kan zich dus wat dit betreft scharen onder plaatsen als Keulen (1823), Düsseldorf (1835), Mainz (1838), Maastricht (1839) en Venlo (1842).

Heb je meer informatie over de geschiedenis van het Roosterse Carnaval? Verhalen anecdotes, foto’s? Neem contact op met de Webmeister

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *