Blaaskapellen
Bij Bourgondische carnavals is het gebruikelijk dat blaaskapellen tijdens het feest voor het grootste deel van de muziek (in de cafés/zalen) zorgen. In Limburg zijn de kapellen (Zaate Hermenie of Joekskapel) meer beperkt tot de optochten.

11 november
Bij zowel het Rijnlandse en het Bourgondisch carnaval speelt de elfde van de elfde een belangrijke rol. In Limburg worden om 23/11:11u de eerste vergaderingen van de Raden van Elf gehouden, ter voorbereiding op het komende carnaval. In Brabant worden op datzelfde moment de nieuwe carnavalsmotto’s bekend gemaakt.

overeenkomstenCarnavalsoptochten
In veel plaatsen worden grote carnavalsoptochten gehouden, georganiseerd door de carnavalsverenigingen. Met praalwagens vaak met een bepaald thema. In grotere plaatsen vindt een wedstrijd plaats wie de mooiste carnavalswagen maakt.

Prins en gevolg
Een herkenbaar fenomeen tijdens het carnaval is de aanwezigheid van de prins en zijn gevolg. De opmaak van dit gevolg verschilt per regio, de Prins en nar zijn echter vrijwel universeel inbegrepen.

Redevoeringen in dialect
Betogen in dialect worden in beide vormen gehouden. In Brabant wordt deze persoon een tonpraoter genoemd, en zit ook daadwerkelijk in een ton. In Limburg een buutteredner. Beiden houden een cabaretesk betoog in dialect, waarin allerlei actuele zaken de revue passeren. Vaak worden daarbij lokale situaties en bekendheden uit de lokale en regionale politiek op de korrel genomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *