Carnavalsvereniging De Borchgrave

Rijnslands carnaval

De Rijnlandse variant, die in heel Limburg en het Oosten van Noord-Brabant gevierd wordt, is gebaseerd op de carnavalsviering in het westen van Noord-Rijnland-Westfalen. Vooral Keulen heeft een grote invloed op dit carnaval gehad. Tegen het eind van de negentiende eeuw werd het carnavalsfeest in het Rijnland gebruikt als een ludiek protest tegen de imperialistische (en Protestantse) Pruisen die het gebied annexeerden. Veel van de huidige tradities kunnen herleid worden naar deze activiteiten:

Oude Wijven
In de week vóór carnaval worden zo genaamde Oude Wijvenavonden gehouden. Tijdens ‘Oude Wijven’ zijn de kroegen en de straten bevolkt door verklede vrouwen. Mannen die zich op straat en in de cafés naar binnen wagen lopen gevaar vernederd en weggejaagd te worden. Tot de ingeburgerde traditie op deze dag behoort het afknippen van de stropdassen (soms ook de schoenveters) die de mannen dragen. In onze provincie komt deze traditie is vooral in het zuiden voor.

rijnlandsCarnavalsverenigingen
Rijnlandse carnavalsfeesten worden gedomineerd door carnavalsverenigingen. Deze verenigen, waarvan er vaak meerderen per stad zijn met ieder een eigen prins en raad van elf, organiseren tijdens het carnaval hun eigen feesten voor zowel leden als niet-leden van de vereniging.

Kleding
Traditionele kleding bestaat uit uitgebreide kostuums. Sommigen kopen een compleet thematisch kostuum in een feestwinkel, weer anderen maken hun kostuums zelf; met dit laatste is men vaak maanden bezig.

Kleuren
Het Rijnlands carnaval heeft drie officiële kleuren die overal terugkomen. Dit zijn rood, geel en groen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *